GÜNCEL
2023/103 İnternet Oyun Şifre E-Pin ve Steam Kodlarının Satışında KDV Uygulaması Hk

ÖZELGE   BİLGİLENDİRME

TARİH

31.10.2023

SAYI

2023/103

KONU

İnternet Oyun Şifre E-Pin ve Steam Kodlarının Satışında KDV Uygulaması Hk

ÖZELGE TARİHİ

31.08.2022

ÖZELGE SAYISI

45404237-130[I-18-94]-202671

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ İnternet Oyun Şifre E-Pin ve Steam Kodlarının Satışında KDV Uygulaması ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, Şirketiniz tarafından yurt dışındaki lisanslı oyun sitelerine girilebilmesi amacıyla yurt dışı mukimi firmalardan alınan şifre, e-pin ve steam kodlarının kendi internet siteniz aracılığıyla komisyon eklenerek yurt içindeki müşterilerinize satışlarını gerçekleştirdiğiniz, söz konusu şifre, e-pin ve steam kodlarının satışında GSM operatörleri, kredi kartı ve güvenli internet siteleri aracılığıyla tahsilatların yapıldığı belirtilerek, yurt dışından aldığınız şifre, e-pin ve steam kodlarının alışının ve yurt içine satışının katma değer vergisine (KDV) tabi olup olmadığı, GSM operatörleri, kredi kartı ve internet siteleri aracılığıyla yapılan tahsilatların tarafınıza aktarılmasında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve mobil ödemelerde e-arşiv faturasının GSM operatörleri adına düzenlenip düzenlenmeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır.

 VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

 213 sayılı Vergi Usul Kanununun,

 -227 nci maddesinde, "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.",

 -229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.",

 -231 nci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Hazine ve Maliye Bakanlığı; mal veya hizmetin nev'i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak,  bu süreyi indirmeye ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.",

 232 nci maddesinde, "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

 1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler. Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 50.000.000 lirayı (2019 yılı için 1.200- TL) geçmesi veya bedeli 50.000.000 liradan (2019 yılı için 1.200- TL) az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir."

 hükmüne yer verilmiştir.

 Diğer taraftan, yurt dışında faaliyette bulunan mükelleflere yaptırılan iş ve hizmetler karşılığında alınan belgelerle ilgili işlemlerin yer aldığı 253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklandığı üzere, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş veya hizmetler karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlardan aldıkları muteber belgeleri, defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgenin düzenlendiği günde T. C. Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir. Ancak inceleme sırasında inceleme elemanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar.

 Dolayısıyla, yurt dışındaki kişi ve firmalardan satın alınan mal ya da yaptırılan hizmetler karşılığında alınan belgenin bulunduğu ülke mevzuatına uygun düzenlenmesi şartıyla kayıtlarda gösterilebilmesi mümkün bulunmaktadır.

 Bu hüküm ve açıklamalara göre,

 - Yurt dışından almış olduğunuz söz konusu şifre, e-pin ve steam kodlarının alımları nedeniyle yüklenilen tutarların işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilmesi için Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmekte olup, aksi durumda gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilmesi, ancak yurt dışından alınan söz konusu belgenin hizmetin alındığı ülkede uygulanan vergi mevzuatı çerçevesinde geçerli bir belge olduğunun kabulü halinde mümkün bulunmaktadır.

 - Şirketinizin internet sitesi üzerinden yapmış olduğu söz konusu şifre, e-pin ve steam kodlarının satışları için, bedelin tahsil şekline (mobil ödeme, kredi kartı ya da yurt dışı ve yurt içi güvenli tahsilat ve satış siteleri aracılığıyla) bakılmaksızın, 7 gün içinde satışın yapıldığı müşteriler adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

 - Şirketiniz tarafından yapılan söz konusu satışlara ait bedelin tahsiline aracılık edilmesi nedeniyle yapacağınız komisyon ödemelerine konu aracılık hizmeti alımlarınız için ise hizmeti veren işletmeler tarafından adınıza fatura (bankalar tarafından dekont/hesap bildirim cetveli (ekstre), yurt dışındaki işletmeler tarafından yukarıda belirtildiği şekilde geçerli bir belge) düzenlenmesi icap etmektedir.

 - Tahsilatlarınıza aracılık eden söz konusu işletmeler tarafından, tahsil edilen tutarların tarafınıza/hesabınıza aktarılmasında, aktarılan tutarlar için Vergi Usul Kanunu uygulamasında herhangi bir belge düzenleme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.

 KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

 3065 sayılı KDV Kanununun,

 - 1/1 nci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

 -1/2 nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV'ye tabi olduğu,

 -6/b maddesinde, hizmet ifalarında işlemin Türkiye'de yapılmış sayılması için, hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasının gerektiği,

 -8/1-a maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işi yapanların verginin mükellefi olduğu,

 -9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği; Türkiye'de ikametgahı, işyeri kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin KDV'nin, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödeneceği

 hüküm altına alınmıştır.

 KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.2.1.1.) bölümünde;

 "3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV'nin konusuna girebilmesi için Türkiye'de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

 Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabi olacaktır.

 Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV'nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

 Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.

 KDV'nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye'de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır."

 açıklamalarına yer verilmiştir.

 Buna göre, aktivasyon kodlarının (pin kodu, oyun kodu, steam kodu vb.) satın alınması 3065 sayılı KDV Kanunun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabidir. Dolayısıyla, aktivasyon kodlarının yurt dışından satın alınması işleminde hesaplanan KDV'nin Şirketiniz tarafından sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi gerekmekte olup, söz konusu KDV'nin 1 No.lu KDV Beyannamesi ile indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

 Diğer taraftan, söz konusu aktivasyon kodlarının yurt içi mukimi başka bir firmaya veya nihai tüketiciye satışında KDV hesaplanması ve Şirketiniz tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

  

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…