ÖZELGE BİLGİLENDİRME |
|
TARİH |
07.11.2023 |
SAYI |
2023/108 |
KONU |
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Faaliyette Bulunan Mükellefin Başka Bir Tenoparka Taşınarak Faaliyetine Devam Etmesi Durumunda İstisnadan Faydalanıp Faydalanamayacağı |
ÖZELGE TARİHİ |
04.01.2023 |
ÖZELGE SAYISI |
E-97726449-130[8830429908]-2137 |
Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunan mükellefin başka bir tenoparka taşınarak faaliyetine devam etmesi durumunda istisnadan faydalanıp faydalanamayacağı ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda;
- Firmanızın Kocaeli merkezli olduğu ve ….Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde şubenizin bulunduğu,
- …. Teknopark şubenizde 3 adet bitmiş, 1 adet ise devam eden projenizin olduğu,
- Bitmiş olan projelerinizden elde ettiğiniz kazançlarınız için kurumlar vergisi istisnasından, bu projelerin satış hasılatı için de KDV istisnasından faydalanıldığı,
- Firmanızın ….Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki şubesini …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesine taşıma kararı aldığı
belirtilmiş olup, yeni şubeniz olan … Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde, (önceki) … Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bitirilen projeleriniz için kurumlar vergisi ile KDV istisnalarından faydalanılıp faydalanılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmuştur.
I. KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında, "Yönetici şirketlerin bu Kanun uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar ile Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım, tasarım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır."[1] hükmü yer almaktadır.
1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin; "5.12.2.7. İstisna uygulamasında süre" başlıklı bölümünde, istisna süresinin başlangıç tarihi olarak, yönetici şirketten izin alınarak bölgede fiilen faaliyete geçilen tarihin esas alınacağı belirtilmiş ve "5.12.2.9. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre bildirim ve beyanın yapılması gereken yer" başlıklı bölümünün ikinci paragrafında, "Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım veya Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanabilmeleri için, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmekte olup bu başvuruya, yönetici şirketten alınacak olan vergi mükellefinin bölgede yer aldığını ve mükellefin faaliyet alanlarını gösteren belgeler de eklenir. Bu belgelerin bir örneğinin de muhtasar beyanname yönünden bağlı olunan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Vergi dairelerince mükelleflere istisna uygulamasına ilişkin olarak herhangi bir belge verilmesi söz konusu değildir." açıklamasına yer verilmiştir.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin "Yönetici şirketin görev ve sorumlulukları" başlıklı 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde, "...başka bir Bölgede iken Ar-Ge veya tasarım faaliyeti yapan ve nakil talebinde bulunan girişimci firmanın Ar-Ge veya tasarım projesi ile ilgili bilgi ve belgelerinin temin edilmesi...", yönetici şirketin görevleri arasında sayılmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki şubenizin bahsi geçen Yönetmelik kapsamında …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesine nakil olması ve …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunulduğunu gösteren bir belgenin de bağlı bulunduğunuz vergi dairesine ibraz edilmesi durumunda, bitmiş olan projelerinizden elde ettiğiniz kazançlarınız için kurumlar vergisi istisnasından yararlanılabilmesi mümkündür.
II. KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
- 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,
- 30/a maddesinde, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDV'nin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV den indirilemeyeceği,
- Geçici 20/1 inci maddesinde, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerinin KDV"den istisna olduğu
hükme bağlanmıştır.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II-G/2) bölümünde, "Bu hükme göre, teknoloji geliştirme bölgelerinde veya ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan mükelleflerin 31/12/2023 tarihine kadar bu bölgede ürettikleri sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımları şeklindeki teslim ve hizmetleri KDV'den istisnadır. Söz konusu bölgede üretilen yazılımın farklı kişilere satılması ya da satışın CD veya elektronik ortamda yapılması istisna uygulanmasına engel değildir.
Üniversitelere bağlı Teknokentler de Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak değerlendirilir. Kanunun geçici 20/1 inci maddesi kapsamında üretilen söz konusu yazılımların fikri mülkiyet hakkının, bu bölgede faaliyette bulunan mükellefte kalmak suretiyle belirli zaman aralıklarıyla farklı kişilere satılması veya söz konusu yazılımların sanal ortamda paylaşımının sağlanması halinde de KDV istisnası uygulanır.
Ayrıca, yazılımların pazarlanması işinin bayi kanalıyla yapılması halinde, Teknokent bünyesinde geliştirilen sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulamalarına yönelik genel anlamda yazılım programlarının bayiye tesliminde KDV istisnası uygulanır. Bayiler tarafından satışında ise (bu satış işlemi istisna kapsamında değerlendirilmeyeceğinden) genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanır.
Ancak, teknoloji geliştirme bölgesinde veya ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimciler tarafından münhasıran bu bölgelerde üretilen yazılımlar için yapılacak her türlü mal ve hizmet alımları, söz konusu yazılımın vergiden istisna olup olmadığına bakılmaksızın KDV'ye tabidir.
Güncelleme dışında bir yazılımla ilgili olarak verilen bakım, destek (otomasyon) hizmetleri, teknoloji geliştirme bölgesinde veya ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde üretilse dahi, network uygulamaları gibi yazılımlar, işlevlerini yerine getirmek için yazılım kullanan ürün, aygıt, eşya vb. donanımlar ile bu donanımlara ilişkin hizmetler, web sitesi aracılığıyla verilen reklam hizmetleri ve ar-ge çalışmaları kapsamında yer alan teslim ve hizmetler istisna kapsamında değerlendirilmez."
açıklamaları yer almaktadır.
Buna göre, ….. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki şubenizin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği kapsamında …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesine nakil olması ve ….Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunulduğunu gösteren bir belgenin de bağlı bulunduğunuz vergi dairesine ibraz edilmesi durumunda, … Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde tamamlanan projeler kapsamında …. Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerin KDV'den istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla…