GÜNCEL
2023/109 Garanti Süresi İçerisinde Yetkili Servislerden Alınan Tamir, Bakım Ve Yenileme Hizmetinde KDV Tevkifatı Hk

ÖZELGE   BİLGİLENDİRME

TARİH

08.11.2023

SAYI

2023/109

KONU

Garanti Süresi İçerisinde Yetkili Servislerden Alınan Tamir, Bakım Ve Yenileme Hizmetinde KDV Tevkifatı Hk

ÖZELGE TARİHİ

04.10.2022

ÖZELGE SAYISI

E-39044742-130[Özelge]-1125944

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Garanti süresi içerisinde yetkili servislerden alınan tamir, bakım ve yenileme hizmetinde KDV tevkifatı ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden;

- Televizyon, radyo, teyp ve teyp bandı, pikap, elektrikli ev ve el aletleri ile yedek parça aksam, edevat ve aksesuarı gibi malzemelerin ithalatı, pazarlanması, toptan-perakende alımı, satımı ve ticareti ile iştigal ettiğiniz ve Şirketiniz paylarının bir kısmının Borsa İstanbul (BİST) A.Ş.'nde işlem gördüğü,

- Şirketinizin satışını yapmış olduğu ürünlere belirli bir süre garanti verdiği, satış sonrası tüketicilere ait olan ürünlerin garanti kapsamındaki tamir, bakım ve parça yenileme hizmetlerinin yetkili servisler vasıtasıyla gerçekleştirildiği ve söz konusu hizmetlerin Şirketiniz adına fatura edildiği,

 - Müşterilerinizin yetkili servislerden almış olduğu ve tarafınıza fatura edilen tamir, bakım ve parça yenileme hizmetlerine ilişkin bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin (KDV) tevkifata tabi olup olmayacağı

 hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

 3065 sayılı KDV Kanununun 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hüküm altına alınmıştır.

 KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.) bölümünde kısmi tevkifat uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verilmiş olup, aynı Tebliğin "Makine, Teçhizat, Demirbaş ve Taşıtlara Ait Tadil, Bakım ve Onarım Hizmetleri" başlıklı (I/C-2.1.3.2.3.) bölümünde;

 ''2.1.3.2.3.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde alıcılar tarafından (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

 2.1.3.2.3.2. Kapsam

 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara ait veya bunlara tahsis edilen ve faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri tevkifat kapsamındadır.

 ...

 Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtların onarımı ise bozulmuş, eskimiş araçların kullanılabilir hale getirilmesinden ibarettir. Bakım hizmetinde olduğu gibi onarım hizmetinde de onarılan şeye ait bazı parçaların değiştirilmesi işin tabii bir sonucudur.

 Dolayısıyla, makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait bakım ve onarım hizmetlerinin yalnızca işçilik hizmetinden ibaret sayılması söz konusu olmayıp, bu hizmetlerin gereği olarak yapılan malzeme, yedek parça ve sarf malzemesi teslimleri de bakım ve onarım hizmetine dahil bulunmaktadır.

 Ancak, bu hizmetlerde kullanılacak malzeme, yedek parça, sarf malzemesi gibi malların tadil, bakım ve onarımı yaptıranlar tarafından piyasadan satın alınıp bu işleri yapanlara verilmesi halinde, malların piyasadan satın alınması sırasında, Tebliğin (I/C-2.1.3.3) bölümünde yapılan açıklamalar saklı kalmak kaydıyla, tevkifat uygulanmaz.''

 (I/C-2.1.3.4.1.) bölümünde,

 "...

 Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.

 Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamaz, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılır.

 Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılır."

 açıklamalarına yer verilmiştir.

 Buna göre, belirlenmiş alıcılar kapsamındaki Şirketinize ait veya tahsis edilmiş olan ve faaliyetlerinizin yürütülmesinde kullanılan makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ilişkin tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.2.3.) bölümü kapsamında Şirketiniz tarafından (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

 Öte yandan garanti süresi içerisinde ve garanti belgesi çerçevesinde müşterilere sağlanan bedelsiz tamir, bakım ve yenileme hizmetlerinin yetkili servisler aracılığı ile yapılması halinde, yetkili servislerce müşterilere yapılan hizmetler aslında niteliği itibariyle Şirketinize ifa edildiğinden, yetkili servisler tarafından verilen söz konusu hizmetler KDV'ye tabi olacaktır. Bu bağlamda, garanti kapsamında tüketiciye satışı gerçekleştirilen ürünlerin tamir, bakım, parça yenileme hizmetlerinde tarafınıza düzenlenen hizmet faturalarında Tebliğin (I/C-2.1.3.2.3.) bölümü kapsamında KDV dahil toplam bedelin 2.000 TL'yi aşması durumunda düzenlenecek faturalarda  (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

 Diğer taraftan, söz konusu ürünlere ait tamir ve bakım hizmetlerinin gereği olarak yapılan malzeme ve yedek parça teslimleri de tamir ve bakım hizmetlerine dahil bulunmakta olup, Şirketiniz adına düzenlenecek faturalarda bu malzemeler dahil toplam bedel üzerinden KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…