GÜNCEL
2023/11 Yurt Dışından İthal Edilen Malın Finansmanında Kullanılan Krediye İlişkin Ödenen Faizlerin BSMV'ye ve KDV'ye Tabi Olup Olmadığı

ÖZELGE   BİLGİLENDİRME

TARİH

05.07.2023

SAYI

2023/11 

KONU

Yurt Dışından İthal Edilen Malın Finansmanında Kullanılan Krediye İlişkin Ödenen Faizlerin BSMV'ye ve KDV'ye Tabi Olup Olmadığı

Özelge Tarihi

27.03.2023

Özelge Sayısı

45404237-130[I-19-263]-73186

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Yurt Dışından İthal Edilen Malın Finansmanında Kullanılan Krediye İlişkin Ödenen Faizlerin BSMV'ye ve KDV'ye Tabi Olup Olmadığı ‘’ özelgesi aşağıdaki gibidir.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin … tarihinde nevi değişikliğine giderek anonim şirkete dönüştüğü, Şirketiniz tarafından yurt dışından tedarik edilen malın finansmanı amacıyla kullanmış olduğunuz krediye ilişkin ödediğiniz faiz tutarının banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ve ithalde alınacak katma değer vergisinin (KDV) matrahına dahil edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

GİDER VERGİLERİ KANUNU YÖNÜNDEN:

6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28 inci maddesinde, "Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir." hükmüne yer verilmiş olup, hangi işlemlerin bu vergiden istisna olduğu ise 29 uncu maddede sayılmıştır.

Mezkur Kanunun mükellefi belirleyen 30 uncu maddesinde, BSMV'yi banka ve bankerlerle sigorta şirketlerinin ödeyeceği; matrahı belirleyen 31 inci maddesinde ise BSMV matrahının 28 inci maddede yazılı paraların tutarı olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, Şirketiniz tarafından ithal edilen malın finansmanı için … Bankası A.Ş.den kullanılan kredi dolayısıyla anılan banka tarafından lehe alınan paralar BSMV'ye tabi bulunmaktadır.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

-1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

-17/4-e maddesinde, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ve sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemlerinin KDV'den istisna olduğu,

-21 inci maddesinde, ithalatta vergi matrahının; ithal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde ise malın gümrükçe tespit edilecek değeri ile ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylardan oluştuğu, gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemelerin matraha dahil olduğu hükme bağlanmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

-"Banka ve Bankerlik İşlemleri" başlıklı (II/F-4.5.1.) bölümünde;

"Banka ve sigorta muameleleri vergisinin konusunu, banka ve sigorta şirketlerinin Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine aldıkları paralar oluşturmakta; bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine almış oldukları paralar da aynı verginin kapsamına girmektedir. Bu işlemler Kanunun (17/4-e) maddesi ile KDV'den istisna edilmiştir."

-"İthalatta Matrah" başlıklı (III/A-2.) başlıklı bölümünde;

"3065 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre, ithalatta KDV matrahına;

-İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf veya müstesna olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri,

-İthalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar,

-Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemeler, dahil olacaktır.

4458 sayılı Gümrük Kanununun 24 üncü maddesine göre ithal eşyasının gümrük kıymeti, eşyanın satış bedeli olup, Türkiye'ye ihraç amacıyla yapılan satışta satış bedeli, 27 ve 28 inci maddelere göre gerekli düzeltmelerin de yapıldığı, fiilen ödenen veya ödenecek fiyattır. 24 üncü maddeye göre belirlenemeyen gümrük kıymeti ise sırayla 25 ve 26 ncı madde hükümlerine göre tespit edilir.

İthal edilen eşyanın gümrük vergisine esas olan kıymeti yukarıda belirtildiği şekilde bulunur ve beyan edilir. Madde metninde yer alan, "... gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde..." ibaresi ancak beyannamenin verilmediği veya verilemediği hallere münhasırdır. Bu durumda, ithal edilen malın gümrük vergisine esas olan kıymeti yani verginin matrahı, sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeridir. Bu değeri tespit etmek için gerekli belgeler bulunmadığı takdirde, malın gümrük idaresince resen tayin ve tespit olunan değeri, verginin matrahı olur.

İthalat KDV matrahı tespit edilirken, yukarıda açıklandığı şekilde belirlenen gümrük kıymetine, ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar dahil edilir. Bunlar, gümrük vergisi ve belediye payı, rıhtım resmi, damga resmi ve benzeri ithalat işlemi nedeniyle ortaya çıkan yükümlülüklerdir."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre, Şirketiniz tarafından ithal edilen malın finansmanında kullanılan krediye ilişkin faiz tutarının; gümrük beyannamesinin tescilinden sonra ortaya çıkması, ithalata ilişkin "vade farkı" olarak nitelendirilebilecek satıcı yararına ilave bedel niteliği taşımaması ve ithale konu eşya bedelinin transferi sonrasında bankaya ödenmesi kaydıyla ithalde alınacak KDV matrahına dahil edilmeyecektir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…