ÖZELGE BİLGİLENDİRME |
|
TARİH |
14.11.2023 |
SAYI |
2023/113 |
KONU |
Döviz ve Altın Ticareti Yapan Şirketin KDV Mükellefiyeti Hk. |
ÖZELGE TARİHİ |
31.08.2022 |
ÖZELGE SAYISI |
E-85550353-130[2021/11]-29430 |
Rize Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü’ nün ‘’ Döviz ve Altın Ticareti Yapan Şirketin KDV Mükellefiyeti ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin faaliyet konusunun "661204-Döviz Bürolarının Faaliyetleri" olarak belirlendiği, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisine tabi olduğunuz, döviz alım/satımı ile Darphanenin basmış olduğu gram altın, cumhuriyet altını, yarım ve çeyrek altınların ticaretini yaptığınızı belirterek, bahse konu altın ticaretinizin KDV mükellefiyet kaydınızın açılmasını gerektirip gerektirmediği hakkında bilgi talep edilmektedir.
3065 sayılı KDV Kanununun;
- 1/1 inci maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,
- 17/4-g maddesinde, külçe altın ve külçe gümüş teslimleri ile kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye'de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi, döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil(elde edilen faiz gelirleri ile sınırlı olmak üzere tahvil satın almak suretiyle verilen finansman hizmetleri dâhil),varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikaları, Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçları ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarının tesliminin KDV den istisna olduğu,
- 23/e maddesinde, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrahın, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktar olduğu
hükme bağlanmıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin;
- (II/F-4.7.1.) bölümünde,
"...
Külçe altın, külçe gümüş, döviz, para teslimleri KDV'den istisna olup, hisse senedi ve tahvil (elde edilen faiz gelirleri ile sınırlı olmak üzere tahvil satın almak suretiyle verilen finansman hizmetleri dâhil) teslimleri yanında, aynı mahiyette olan kâr ortaklığı belgesi, gelir ortaklığı belgesi gibi faiz veya temettü getiren kıymetli evrak teslimleri de vergiden müstesnadır. Ancak, altın ve gümüş sikkeler ile altından ve gümüşten mamul eşya teslimlerinde, Tebliğin (III/A-4.2.) bölümünde açıklandığı üzere, külçe miktarına isabet eden bedel düşüldükten sonraki tutar üzerinden KDV hesaplanır.
...";
- (III/A-4.2.1) bölümünde,
"3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Söz konusu mamullerin teslim ve ithalinde ise matrah, 3065 sayılı Kanunun (23/e) maddesi gereğince, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır.
İthalat veya dahilden satın alma yoluyla temin edilen külçe altından bizzat imal edilen veya fason olarak imal ettirilen veya teslim edildiği şekilde satın alınan ziynet eşyası ile sikke altınların tesliminde, satış bedelinden teslim konusu mamulün bünyesinde yer alan külçe altının, Borsa İstanbul'da işlem yapılan son resmi işgününde külçe altın için oluşan kapanış fiyatı esas alınmak ve satılan mamulün ayarı göz önünde tutulmak suretiyle tespit edilen has bedeli düşüldükten sonra kalan miktar, KDV'nin matrahı olacaktır. Borsada işlem gerçekleşmeyen günler için söz konusu eşyalar ile sikke altınların bünyesinde yer alan külçe altına isabet eden tutarın hesaplanmasında da borsada işlem yapılan en son resmi işgününde oluşan kapanış fiyatının esas alınacağı tabiidir.
Diğer taraftan, külçe altından (hurda altın dahil) altın mamulü veya altın ihtiva eden eşya imalatı ile uğraşanların yaptıkları işler karşılığında aldıkları ücretler üzerinden ayrıca KDV hesaplayacakları tabiidir."
açıklamaları yer almaktadır.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara ilişkin 2018-32/45 numaralı Tebliğin 4 üncü maddesinde ise döviz ve altın satışına yetkili müesseselerin, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen ziynet, sikke ve benzeri basılı altınların alım-satımını yapabileceği açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, döviz ve altın satışına yetkili olan Şirketinizce külçe altın ve döviz teslimleri 3065 sayılı Kanunun 17/4-g maddesine göre KDV'den istisna olup sadece döviz ve külçe altınların alım satımı faaliyetinde bulunmanız halinde KDV mükellefiyetiniz tesis edilmeyecektir. Ancak, bu teslimleriniz ile birlikte altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile cumhuriyet, tam, yarım, çeyrek altın gibi basılı (sikke) altın teslimlerinizin de bulunması halinde işçilik vb. maliyetler dahil teslim bedelinden eşyanın ihtiva ettiği has altın bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden KDV hesaplanması gerektiğinden KDV mükellefiyetinizin tesis edileceği tabiidir.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla…