ÖZELGE BİLGİLENDİRME |
|
TARİH |
24.11.2023 |
SAYI |
2023/121 |
KONU |
Serbest Bölge Dışında Olan Firma Tarafından Serbest Bölgedeki Firmaya Temin Edilen İşçilerin Ücretlerinde Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Yönünden Kesinti Uygulaması Hk |
ÖZELGE TARİHİ |
02.02.2022 |
ÖZELGE SAYISI |
E-75497510-120[61-2020-120]-7696 |
Tekirdağ Vergi̇ Dai̇resi̇ Başkanlığı’ nın ‘’ Serbest Bölge Dışında Olan Firma Tarafından Serbest Bölgedeki Firmaya Temin Edilen İşçilerin Ücretlerinde Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Yönünden Kesinti Uygulaması ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, işgücü temini ve sosyal hizmetler alanında faaliyet gösterdiğiniz ve bu kapsamda Avrupa Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren ve satışlarının %85'inden fazlası ihracat olan … San. ve Tic. A.Ş.'ye işçi temin hizmeti verdiğiniz, işçilerin maaş ödemelerinin şirketiniz tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, serbest bölgedeki firmada çalışan işçilerinizin ücretlerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında, maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun, geçici 3 üncü maddesinin 5810 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişik ikinci fıkrasında ise;
"Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;
...
b) Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az %85'ini yurt dışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu oranı %50'ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Cumhurbaşkanı bu yetkiyi, stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımlar ile konusu, sektörü ve niteliği itibarıyla proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlara yönelik olarak, bölge, sektör ya da faaliyet alanı itibarıyla farklılaştırarak veya kademelendirerek kullanabilir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.
c) Bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesnadır." hükümlerine yer verilmiştir.
Öte yandan, konuya ilişkin olarak 1 Seri No.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinin; "3.1.Üretilen Ürünlerin FOB Bedeli" başlıklı bölümünde;
"3218 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi uyarınca, 1/1/2009 tarihinden geçerli olmak üzere, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükellefler tarafından bölgelerde üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin en az % 85'inin yurt dışına ihraç edilmesi kaydıyla, istihdam edilen personele ödenen ücretler gelir vergisinden istisna edilmiştir. ..."
"7.4. Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması" başlıklı bölümünde ise,
"Öte yandan, 3218 sayılı Kanun kapsamında serbest bölge sınırları içerisinde faaliyet gösteren firmaların, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, münhasıran serbest bölgelerdeki faaliyetleriyle ilgili olarak istihdam ettikleri personele ödenen ücretlere ilişkin düzenlenen kâğıtlardan da damga vergisi aranılmaması gerekmektedir."
açıklamalarına yer verilmiştir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ekinde yer alan belgelerin incelenmesinden, serbest bölge dışında faaliyet gösteren şirketiniz ile serbest bölgede faaliyet gösteren San. ve Tic. A.Ş. arasında işgücü temin hizmeti kapsamında "Alt İşverenlik Sözleşmesi" başlıklı kağıdın düzenlendiği, alt işveren olarak şirketinizin, taahhüt ettiği işler için çalıştırdığı işçilere karşı doğrudan işveren durumunda olduğu, görevlendirdiği personeli kontrol ve takip etmek, sevk ve idaresini sağlamak, görevinin gereğini yerine getirip getirmediğini denetlemek yükümlülüğünün şirketinizde olduğu, ayrıca çalıştırdığı personelin sözleşmeden, İş Kanunu, Sosyal Güvenlik, Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili diğer yasal hükümlerinden doğan yükümlülükler ile ücret (maaş) ödemelerinin şirketinizce yerine getirildiği anlaşılmıştır.
Buna göre, şirketinizin, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununa göre serbest bölgede faaliyette bulunmadığı ve işgücü temin hizmeti kapsamında temin edilen işçilerin, ücretli statüsünde hizmet akdiyle serbest bölgede faaliyet gösteren firmaya bağlı olmadığı anlaşıldığından, işçilerinize ödediğiniz ücretler ile bu ücretlere ilişkin düzenlediğiniz kağıtlara, gelir vergisi ve damga vergisi yönünden istisna uygulanması mümkün değildir.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla…