GÜNCEL
2023/64 Finansal Kiralama Sözleşmesinin Teminatına İlişkin Düzenlenen Kağıtta Damga Vergisi ve Harç Hk

ÖZELGE   BİLGİLENDİRME

TARİH

06.09.2023

SAYI

2023/64

KONU

Finansal Kiralama Sözleşmesinin Teminatına İlişkin Düzenlenen Kağıtta Damga Vergisi ve Harç Hk

Özelge Tarihi

13.10.2022

Özelge Sayısı

E-51421814-155[1-2021/45]-102930

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Finansal Kiralama Sözleşmesinin Teminatına İlişkin Düzenlenen Kağıtta Damga Vergisi Ve Harç ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, …ve … Finansal Kiralama A.Ş. arasında düzenlenen "Alacağın Temliki Sözleşmesi" ile ….'nin ….'den olan alacağını Garanti Finansal Kiralama A.Ş.'ne temlik edeceği, söz konusu temliğin ise alacağı devreden … ile … Finansal Kiralama A.Ş. arasında tarihli ve numaralı "Finansal Kiralama Sözleşmesi"ne teminat oluşturmak amacıyla düzenlendiği belirtilerek, Noterliğinizce tasdiki yapılacak olan "Alacağın Temliki Sözleşmesi" başlıklı kağıdın damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hususunda  görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide ise kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 bölümünde, belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabi olduğu; 41 inci maddesinde, noter harçlarının (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınacağı hükme bağlanmıştır.

 Diğer taraftan, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 37 nci maddesinde, finansal kiralama sözleşmeleri, bu sözleşmelerin devrine ve tadiline ilişkin kâğıtlar, finansal kiralama konusu malların teminine ilişkin kiralayan ve satıcı arasında düzenlenen sözleşmeler ile bunların teminatı amacıyla düzenlenen kâğıtların damga vergisinden, bu kâğıtlarla ilgili yapılacak işlemlerin (finansal kiralama konusu gayrimenkullerin kiralayanlar tarafından devir alınmasına ilişkin tapu işlemleri hariç) harçtan istisna olduğu hüküm altına alınmıştır. 

 Buna göre, özelge talep formu eki "Alacağın Temliki Sözleşmesi" başlıklı sözleşme ile, …'nin ….'ne ödeyeceği hizmet alım bedellerinin, .. Finansal Kiralama A.Ş. ile … arasında akdedilmiş olan tarihli ve numaralı "Finansal Kiralama Sözleşmesi"ne istinaden ….'nin … Finansal Kiralama A.Ş.'ne doğmuş ve doğacak borçlarına mahsup edilmek/borçlarının teminatı olmak amacıyla bütün tasarruf hakları ile birlikte … Finansal Kiralama A.Ş.'ne devredildiği dikkate alındığında, münhasıran finansal kiralama sözleşmesinin teminatına ilişkin düzenlendiği anlaşılan söz konusu "Alacağın Temliki Sözleşmesi"nin ve bu sözleşmeyle ilgili olarak noterde yapılacak işlemlerin, 6361 sayılı Kanunun 37 nci maddesi uyarınca damga vergisi ve noter harcından istisna tutulması gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…