ÖZELGE BİLGİLENDİRME |
|
TARİH |
11.07.2024 |
SAYI |
2024/142 |
KONU |
Instagram Hesabı Üzerinden Yapılan Canlı Yayınlardan Elde Edilen Gelirlerin Vergilendirilmesi Hk |
ÖZELGE TARİHİ |
09.05.2024 |
ÖZELGE SAYISI |
E-84098128-120.01[37-2021/15]-268319 |
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayınlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, Instagram hesabınız üzerinden canlı yayın yaptığınız, bu yayınlar sırasında diğer kullanıcıların Instagram üzerinden canlı yayın sahibine rozet satın aldığı, bu kullanıcıların bir kısmının yurt dışı kullanıcıları bir kısmının ise yurt içi kullanıcılarından oluştuğu ancak kazancın ne kadarının yurt dışından ne kadarının yurt içinden elde edildiğinin tespit edilemediği, hediye rozetlere karşılık gelen tutardan Instagram tarafından kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutarın Türkiye'de bulunan banka hesabınıza yatırıldığı belirtilerek, elde edilen söz konusu gelirler için gelir vergisi ve katma değer vergisi yönünden herhangi bir istisna düzenlemesinin bulunup bulunmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmış olup Başkanlığımız görüşüne aşağıda yer verilmiştir.
GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazancın ticari kazanç olduğu hüküm altına alınmıştır.
Mezkur Kanunun 7491 sayılı Kanunla değişik "Sosyal içerik üreticiliği, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan hizmetler ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası" başlıklı mükerrer 20/B maddesinde ise, "İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.
Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.
..." hükmü yer almaktadır.
Öte yandan, sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin;
- "İstisnadan faydalanabilecekler, faydalanma şartları ve istisna uygulamasında özellik arz eden durumlar" başlıklı 4 üncü maddesinde, "...
(4) Bu kapsamda, istisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden Ek-1'de yer alan " 193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi"ni (İstisna Belgesi) almaları gerekmektedir. Başvuruda bulunanların istisna kapsamına giren faaliyetleriyle ilgili olarak;
(8) İstisna şartlarını haiz mükelleflerin, istisna kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir.
(18) Sosyal içerik üreticiliği faaliyeti kapsamında sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen; reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri, bağışlar, hediyeler, bahşişler, ücretli abonelik gelirleri gibi gelirler istisna kapsamında dikkate alınacaktır.
- "İstisnadan faydalananların yükümlülükleri ve belgelendirme" başlıklı 6 ncı maddesinde,
(3) 213 sayılı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, münhasıran 193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde istisna edilen türdeki faaliyetlerde bulunan mükelleflerden istisnadan faydalananların yıl içindeki kazançları toplamının 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinin dördüncü gelir diliminde yer alan (2022 yılı için 880.000 TL) tutarı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunluluklarının kaldırılması uygun görülmüştür.
açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen; reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri, bağışlar, hediyeler, bahşişler, ücretli abonelik gelirleri gibi gelirler de söz konusu istisna kapsamında dikkate alınabilecek olup, sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilen Instagram hesabınız üzerinden yaptığınız canlı yayınlar sırasında izleyiciler tarafından satın alınan rozetler nedeniyle elde ettiğiniz gelirler de söz konusu istisna kapsamında değerlendirilebilecektir. Ayrıca, bahsi geçen istisna kapsamındaki kazancın yurt içi veya yurt dışından elde ediliyor olması, mezkur istisnanın uygulanmasına etki etmeyecektir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, mezkur Kanunun mükerrer 20/B maddesinde belirtilen şartların topluca taşınması kaydıyla, Instagram hesabınız üzerinden yaptığınız yayınlar nedeniyle yurt içi ve yurt dışından elde ettiğiniz gelirler nedeniyle sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.
Söz konusu istisnadan faydalanılmasına ilişkin şartların sağlanamaması halinde ise elde ettiğiniz kazançların ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirileceği tabiidir.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN
3065 sayılı KDV Kanununun;
- 11/1-a maddesinde, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin KDV'den istisna olduğu,
KDV Genel Uygulama Tebliğinin,
- "II/A-2.1 İstisnanın Kapsamı" başlıklı bölümünde, "3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesi kapsamında bir hizmetin KDV'den istisna olabilmesi için, aynı Kanunun (12/2) maddesine göre;
Hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapıldığı, yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen fatura ve benzeri belge ile tevsik edilir.
Hizmetten yurt dışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye'de yurt dışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurt dışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır.
Söz konusu istisna, 1/1/2022 tarihinden itibaren söz konusu madde kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetlere uygulanacaktır.
Buna göre, 1/1/2022 tarihinden itibaren, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmaz.
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamına girmeyen kazançlara konu teslim ve hizmetlerin istisna olmadığı ve genel hükümlere göre vergilendirileceği tabiidir.
Ayrıca söz konusu işlemlerin Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesindeki şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar işlemleri yapanlardan aranır.
Öte yandan Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki kazançların toplamının aynı Kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmasının ve bu kazançların mezkur Kanun uyarınca yıllık beyanname ile beyan edilecek olmasının, istisna uygulamasına bir etkisi bulunmamaktadır."
açıklamalarına yer verilmiştir.
Özelge talep formunuzdan, Instagram hesabı üzerinden yaptığınız yayınların yurtiçi ve yurtdışı kullanımlarının olduğu ve kazancın tespitinde yurtiçi ve yurtdışı olarak ayrıştırma yapılamadığı anlaşılmaktadır.
Buna göre, Instagram hesabı üzerinden yaptığınız yayınların içeriklerinden yurtiçinde de yararlanıldığından, işlemin 3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-a maddesinde yer alan istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesinde yer alan şartları sağlamanız halinde, bu kapsamda vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmayacağı tabiidir.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla…