ÖZELGE BİLGİLENDİRME |
|
TARİH |
26.01.2024 |
SAYI |
2024/23 |
KONU |
E-Ticaret Organizasyonu Kapsamında Yurt Dışından Alınan Ürünlerin Yurt İçine Getirilmeksizin Satışından Elde Edilen Kazancın Vergilendirilmesi Hk |
ÖZELGE TARİHİ |
12/06/2023 |
ÖZELGE SAYISI |
39044742-130[özelge]-641892 |
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ E-ticaret organizasyonu kapsamında yurt dışından alınan ürünlerin yurt içine getirilmeksizin satışından elde edilen kazancın vergilendirilmesi ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda,
- İrlanda'da faaliyet gösteren . ünvanlı Şirketin . web sitesi üzerinden ürün satışı yapıldığı, satışı yapılan ürünlerin Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyet gösteren . ünvanlı Şirketten temin edildiği, söz konusu ürünlerin Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Meksika'da bulunan müşterilere, Türkiye'ye gelmeden direkt olarak Amerika Birleşik Devletlerindeki tedarikçi . Şirketi tarafından gönderildiği, ürün iadelerinin yine adı geçen tedarikçi şirkete yapıldığı, satılan ürünlerin Türkiye'ye gelmeden yurt dışından sevkiyatının yapıldığı, yurtiçinde e-ticaret faaliyetinin bulunmadığı,
- Şirketinin abonelik ücreti, listeleme ücreti, işlem ücreti ve reklam ücretleri için her ayın sonunda, tarafınıza toplu olarak fatura düzenlediği, karşılığında fatura mukabili .’e ödeme yapıldığı, . 'den alınan hizmetin yurtdışından alınıp söz konusu hizmetten yurtdışında faydalanıldığından, . 'nin düzenlediği fatura için sorumlu sıfatıyla katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı, -Yurtdışından alınan ürünler yine yurt dışındaki müşterilere satıldığından teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedelin KDV'ye tabi olup olmadığı ve elde edilen kazancın KDV Beyannamesi ile bildirilip bildirilmeyeceği, -Amerika Birleşik Devletlerinde e-ticarete ilişkin bazı eyaletlerde eyalet vergisi hesaplanıp bazılarında ise hesaplanmadığı, müşterilerin, eyalet vergisi hesaplanan eyalette yaşıyor olması halinde eyalet vergisi hesaplandığı, her ayın sonunda hesaplanan eyalet vergilerinin ... tarafından Amerika Birleşik Devletlerindeki ilgili eyalete ödendiği ve ödenen eyalet vergisinin tarafınızdan talep edilmesi üzerine, . 'ye ödeme yapıldığı fakat söz konusu ödeme karşılığında tarafınıza fatura vs. belge gönderilmediği, bu nedenle Amerika Birleşik Devletlerindeki ticari faaliyetin devam edebilmesi için . 'ye ödenen eyalet vergisinin, banka dekontuna istinaden gider olarak muhasebe kayıtlarına alınıp alınamayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:
213 sayılı Vergi Usul Kanununun;
Bunun yanı sıra, 253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Yurt Dışında Faaliyette Bulunan Mükelleflere Yaptırılan İş ve Hizmetler Karşılığında Alınan Belgelerle İlgili İşlemler" başlıklı (B) bölümünde, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş veya hizmetler karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlardan aldıkları muteber belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermelerine ilişkin açıklamalar yapılmış olup, söz konusu belgelerin defter kayıtlarında gider olarak gösterilmesi sırasında belgelerde yazılı bedellerin, belgenin düzenlendiği günde T.C. Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek kayıtlarda gösterilmesi gerekmektedir. Ancak inceleme sırasında inceleme elemanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar.
Buna göre;
Bu kapsamda, Şirketiniz tarafından yapılan ödemelere ait banka dekontlarının 213 sayılı Kanun uyarınca kayıtların tevsikinde fatura veya fatura yerine geçen tevsik edici belge olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;
Yapılan bir ödemenin genel gider adı altında kabul edilebilmesi için, ödemeler ile iş arasında açık ve güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, ödemelerin işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması ve ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış olması gerekmektedir.
Öte yandan, anılan Kanunun 123 üncü maddesine göre, tam mükelleflerin yabancı memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratlardan mahallinde ödedikleri benzeri vergilerin, Türkiye'de tarh edilen gelir vergisinin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından indirilmesi mümkün olup, indirilecek miktarın gelir vergisinin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından fazla olması halinde, fazla olan tutar indirim konusu yapılamayacaktır. Vergi indiriminin yapılabilmesi için yabancı memlekette ödenen vergilerin gelir üzerinden alınan şahsi bir vergi olması ve yabancı memlekette vergi ödendiğinin yetkili makamlardan alınan ve mahallindeki Türk elçilik veya konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan memleketin aynı mahiyetteki temsilcileri tarafından tasdik olunan belgelerle tevsik edilmesi gerektiği hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletlerinde ... Şirketi tarafından ödenen ve Şirket tarafından sonradan şahsınızdan talep edilen eyalet vergisi; doğrudan şahsınız tarafından ödenen bir vergi olmadığından, söz konusu vergiyi gelir vergisi beyannamesinde bildirdiğiniz matrah üzerinden hesaplanan vergiden mahsup etmeniz mümkün bulunmamaktadır. Ancak, . Şirketi tarafından sonradan şahsınızdan talep edilen söz konusu verginin anılan Şirkete ödendiğini fatura ya da adı geçen ülke mevzuatına göre düzenlenmiş muteber bir belge ile tevsik etmeniz halinde bahsi geçen vergiyi ticari kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alabileceğiniz tabiidir.
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
3065 sayılı KDV Kanununun;
60 No.lu KDV Sirkülerinin " Yurtdışındaki İşlemler" başlıklı (1.1.1.) bölümünde;
"KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddelerine göre, yurtdışında gerçekleşen mal teslimleri ile yurt dışında ifa edilip yine yurtdışında yararlanılan hizmetler KDV'nin konusuna girmemektedir. Türkiye'de yapılmayan işlemin bedeli üzerinden KDV hesaplanması veya böyle bir işlemin Kanundaki herhangi bir istisna hükmü ile ilişkilendirilmesi söz konusu değildir.
Buna göre, Türkiye'deki bir mükellefin;
Türkiye'de ifa edilmediğinden veya bu hizmetlerden Türkiye'de faydalanılmadığından KDV'nin konusuna girmemektedir." açıklamaları yer almaktadır.
Buna göre, ... Şirketine ait web sitesi aracılığı ile yurt dışından satın aldığınız ürünlerin Türkiye'ye getirilmeksizin yurtdışında yerleşik müşterilerinize satılması işlemi, malların teslim anında Türkiye'de bulunmaması nedeniyle teslim Türkiye'de gerçekleşmediğinden KDV'nin konusuna girmemektedir. Öte yandan, söz konusu işlem verginin konusuna girmediğinden KDV beyannamesine dahil edilmesine gerek bulunmamaktadır.
Ayrıca, yurtdışında gerçekleştirdiğiniz ticari faaliyetinize yönelik olarak firmasından aldığınız abonelik, listeleme, işlem, reklam hizmetlerinin, münhasıran yurt dışında yapılan mal teslimine ilişkin olması durumunda, KDV'nin konusuna girmemekte olup söz konusu hizmetlere istinaden sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmesi söz konusu değildir.
Ancak, tarafınızca gerçekleştirilen ticari faaliyetinize yönelik olarak ... firmasından abonelik, listeleme, işlem, reklam hizmeti ücreti adı altında alınan aracılık hizmetlerinden Türkiye'de de faydalanılması durumunda söz konusu hizmetler KDV'ye tabi olup, adı geçen firmanın Türkiye'de ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması halinde bu işleme ilişkin KDV'nin tarafınızca 2 No.lu KDV beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir. Bu şekilde beyan edilerek ödenen verginin 1 No.lu KDV Beyannamesi ile indirim konusu yapılması mümkündür.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla…