GÜNCEL
2024/38 6741 Sayılı Kanun Kapsamında Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Tarafından Kurulan Şirkete Ait Taşınmazlardan Cins Tashihi Harcı Aranılıp Aranılmayacağı Hakkında

ÖZELGE BİLGİLENDİRME

TARİH

14.02.2024

SAYI

2024/38

KONU

6741 Sayılı Kanun Kapsamında Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Tarafından Kurulan Şirkete Ait Taşınmazlardan Cins Tashihi Harcı Aranılıp Aranılmayacağı Hakkında

ÖZELGE TARİHİ

13/12/2023

ÖZELGE SAYISI

64597866-140-25911

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ 6741 sayılı Kanun kapsamında Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. tarafından kurulan şirkete ait taşınmazlardan cins tashihi harcı aranılıp aranılmayacağı ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, şirketinizin 6741 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. tarafından kurulduğunu ve 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu kapsamında faaliyet gösterdiğini belirterek, "İstanbul Finans Merkezi Projesi" kapsamında şirketinize ait taşınmazlardan cins tashihi harcı aranılıp aranılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu; Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin "I-Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 13/(a) fıkrasında, arsa ve arazi üzerine inşa olunacak bina vesair tesislerin tescilinde (Her bir bağımsız bölüm vesair tesis için) maktu harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 123 üncü maddesinde ise özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, 6741 sayılı Kanunun 26/5/2022 tarihli ve 7407 sayılı Bankacılık Kanunu ile Bazı

Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla değişik "Muafiyet ve istisnalar" başlıklı 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, "Şirket ve Türkiye Varlık Fonu ile Şirket veya Türkiye Varlık Fonu tarafından hakim hissedar olarak kurulacak şirketler ve alt fonların kuruluş ve tescil işlemleri ile esas sözleşmesinin tescil ve ilan işlemleri de dâhil olmak üzere faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdikleri işlemlerle ilgili düzenlenen tüm kağıtlar damga vergisinden, tüm iş ve işlemleri her türlü harçtan, her ne nam adı altında olursa olsun nakden veya hesaben banka ve sigorta muameleleri vergisi mükelleflerine ödedikleri tutarlar ile her ne nam adı altında olursa olsun nakden veya hesaben lehe aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden, her türlü kredi kullanım işlemleri kaynak kullanımını destekleme fonundan istisnadır." hükmü, aynı Kanuna 7407 sayılı Kanunla eklenen geçici 2 nci maddenin birinci fıkrasında, "Bu maddeyi ihdas eden Kanunla 8 inci maddede yapılan değişiklikle, Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulacak şirket ve alt fonlara sağlanan muafiyet ve istisnalar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş şirket ve alt fonlara da uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, şirketinizin, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ve Türkiye Varlık Fonu tarafından ya da adı geçen şirket veya Türkiye Varlık Fonu tarafından hakim hissedar olarak kurulan şirketlerden olması durumunda, "İstanbul Finans Merkezi Projesi" kapsamında şirketinize ait taşınmazlardan 492 sayılı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I/13-a fıkrasında düzenlenen cins tashihi harcının aranılmaması gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…