GÜNCEL
2025/73 Gayrimenkulün tahliyesi karşılığında kiracıya yapılan ödemelerin gayrimenkul sermaye iradının beyanında gider olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

ÖZELGE BİLGİLENDİRME

TARİH

15.04.2025

SAYI

2025/73

KONU

Gayrimenkulün tahliyesi karşılığında kiracıya yapılan ödemelerin gayrimenkul sermaye iradının beyanında gider olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

ÖZELGE TARİHİ

06.05.2020

ÖZELGE SAYISI

62030549-120[74-2019/]-354140

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Gayrimenkulün tahliyesi karşılığında kiracıya yapılan ödemelerin gayrimenkul sermaye iradının beyanında gider olarak indirim konusu yapılıp yapılmayacağı ‘’ hakkındaki özelgesi aşağıdaki gibidir.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzunda;

  • ... adresinde bulunan gayrimenkulünüzü kiraya vererek 2019 takvim yılı Ekim ayı kirası dahil toplam 33.900-TL kira bedelinin tarafınızca banka havalesi yoluyla tahsil edildiği,
  • Kiracınızdan gayrimenkulünüzü tahliye etmesini istediğiniz ve kiracınızın, depozito iadesi için 3200-TL, taşınma için yapacağı bilimum masraflar için 6.800-TL ile bulacağı yeni evin daha yüksek kira değ4eri ile şimdiki kira değeri arasındaki farka destek olarak 10.000-TL olarak toplam 20.000- TL karş5ılığında gayrimenkulünüzü tahliye etmeyi kabul ettiği ve söz konusu tutarı kiracınıza ödediğiniz belirtilerek

Kiracınıza, gayrimenkulünüzü tahliye etmesi karşılığında ödemiş olduğunuz söz konusu tutarların 2019 takvim yılına ilişkin olarak vereceğiniz gelir vergisi beyannamenizde kira gelirinden indirim konusu yapılıp yapılamayacağı veya gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 72 nci maddesinde, gayrimenkul sermaye iratlarında gayrisafi hasılatın 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarı olduğu hükmü yer almıştır.

Anılan Kanunun 74 üncü maddesinde de gayrimenkul sermaye iratlarında safi iradın bulunması için 21 inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hasılattan yalnızca bu maddede yazılı giderlerin indirilebileceği hükmüne yer verilmiştir. Buna göre, gerçek gider yönteminin tercih edilmesi halinde, safi tutarın tespitinde, hangi harcamaların gider olarak dikkate alınabileceği bentler halinde sayılmak suretiyle belirlenmiş olup kiraya veren tarafından gayrimenkulün tahliyesi için kiracıya yapılan ödemelerin gider olarak dikkate alınabileceği hususunda herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında; "Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz." hükmü yer almıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, gayrimenkulünüzün tahliyesi karşılığında; mevcut kiracınızın taşınma masrafları ile kiracınız tarafından yeni kiralanacak gayrimenkulle şu an kirada oturduğu (maliki olduğunuz) gayrimenkulün kira bedeli arasındaki farka destek olmak amacıyla kiracınıza yapmış olduğunuz ödemeler 2019 yılına ilişkin olarak elde etmiş olduğunuz ve beyan edilecek kira gelirinden indirim konusu yapılamayacağı gibi Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinde sayılan giderler arasında da yer almayan söz konusu ödemelerin, gayrimenkul sermaye iradının tespitinde gider olarak da dikkate alınamayacağı tabiidir.

Öte yandan, kiracıdan emanet alınmış para niteliğinde olan depozitonun kiracıya geri ödenmesi halinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…